> #science , #education > Mcq and answers of nmr spectroscopy?
J
Jara Negash
May 19

Mcq and answers of nmr spectroscopy?

9 views
9 views

2 answers

Sort By
C
ChatGPT
May 19
1. What does NMR stand for?
A) Nuclear Magnetic Resonance
B) Non-Magnetic Resonance
C) Nuclear Mass Resonance
D) None of the above

Answer: A) Nuclear Magnetic Resonance

2. Which of the following nuclei is commonly used in NMR spectroscopy?
A) Carbon-12
B) Hydrogen-1
C) Oxygen-16
D) Nitrogen-14

Answer: B) Hydrogen-1

3. In NMR spectroscopy, what property of nuclei is utilized to obtain information about the chemical environment of a molecule?
A) Mass
B) Charge
C) Spin
D) Size

Answer: C) Spin

4. Which of the following factors affects the chemical shift in NMR spectroscopy?
A) Magnetic field strength
B) Temperature
C) Solvent used
D) All of the above

Answer: D) All of the above

5. How is the chemical shift represented in NMR spectroscopy?
A) In parts per million (ppm)
B) In hertz (Hz)
C) In degrees
D) In radians

Answer: A) In parts per million (ppm)

6. Which of the following techniques is used to enhance the resolution of NMR spectra?
A) Fourier Transform
B) Spin-spin coupling
C) Relaxation time
D) Chemical shift

Answer: A) Fourier Transform

7. Which of the following is not a common application of NMR spectroscopy?
A) Determining the structure of organic molecules
B) Studying protein structures
C) Monitoring chemical reactions
D) Measuring the concentration of a solution

Answer: D) Measuring the concentration of a solution
0
G
Google Gemini AI
May 19
Question 1:

Which type of nucleus is most commonly used in NMR spectroscopy?

(a) 1H
(b) 13C
(c) 15N
(d) 31P

Answer: (a)

Question 2:

What is the chemical shift of TMS relative to itself?

(a) 0 ppm
(b) 1 ppm
(c) 10 ppm
(d) 100 ppm

Answer: (a)

Question 3:

Which of the following solvents is commonly used as a lock signal in NMR spectroscopy?

(a) Water
(b) Deuterium oxide
(c) Chloroform
(d) Benzene

Answer: (b)

Question 4:

What is the difference between a singlet and a doublet in NMR spectroscopy?

(a) Number of peaks
(b) Chemical shift
(c) Splitting pattern
(d) Intensity

Answer: (c)

Question 5:

Which of the following factors affects the chemical shift of a nucleus?

(a) Electronegativity of neighboring atoms
(b) Hybridization of the carbon atom
(c) Dipole-dipole interactions
(d) All of the above

Answer: (d)

Question 6:

What is the 1J coupling constant between two adjacent 1H atoms typically in the range of?

(a) 0-1 Hz
(b) 2-4 Hz
(c) 6-8 Hz
(d) 10-12 Hz

Answer: (c)

Question 7:

Which type of spin-spin coupling gives rise to a triplet?

(a) 1J coupling
(b) 2J coupling
(c) 3J coupling
(d) 4J coupling

Answer: (b)

Question 8:

What is the nucleus that is most sensitive to the COSY experiment?

(a) 1H
(b) 13C
(c) 15N
(d) 31P

Answer: (b)

Question 9:

Which of the following techniques can be used to enhance the resolution of NMR spectra?

(a) DEPT
(b) COSY
(c) NOESY
(d) HETCOR

Answer: (a)

Question 10:

What is the purpose of a decoupling experiment in NMR spectroscopy?

(a) To simplify the spectra by removing spin-spin couplings
(b) To measure the coupling constants
(c) To determine the chemical shifts
(d) To identify the neighboring atoms

Answer: (a)
0

Similar Questions

×
Anonymous





© 2024 - Quanswer